0

€ 0,00

U heeft geen items in uw winkelwagen.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 

Eneloop

 

1) Wat is het verschil tussen Sanyo Eneloop, Panasonic Eneloop en de Tropical Eneloop?

Panasonic heeft een aantal jaren geleden Sanyo overgenomen. Inmiddels heeft Panasonic besloten hun naam in plaats van Sanyo op de batterijen te zetten. Ook zijn ze nu 2100x herlaadbaar in plaats van 1800x. Klein verschil, de meeste mensen laden ze niet zo vaak of zijn ze al een keer kwijt geraakt tegen die tijd. De gekleurde tropical Eneloop zijn gelijk aan de Sanyo Eneloop (dus 1800x herlaadbaar) en hebben een leuk kleurtje.

 

2) Wat is het verschil tussen Eneloop in doosje en blister?

Een blister is een gesloten verpakking, zoals ze ook in winkels hangen. De batterijen zijn precies hetzelfde. Maar sommige klanten zijn bang voor namaak of gebruikte batterijen en hebben ze liever in blister. Die verkopen we minder, en zijn inkoop ook iets duurder. Vandaar de hogere prijs.

 

3) Wat is het verschil tussen Eneloop XX/Pro en de witte Eneloop en welke is beter?

De witte eneloop zijn de 'standaard'. Later kwam de XX, deze is inmiddels hernoemd naar Eneloop Pro. De XX/Pro hebben een ongeveer 25% hogere capaciteit dan de standaard Eneloop. Daar staat tegenover dat ze een stuk duurder zijn, en maar 500x herlaadbaar zijn. Welke beter is hangt dus af van wat je belangrijk vind, de XX/Pro zal langer meegaan in apparatuur, maar bij zeer intensief gebruik zal de XX/Pro na een jaar niet meer zo goed presteren.

 

4) Moeten ze geladen worden voor gebruik?

Mag, hoeft niet. De Eneloop zijn ongeveer 70% vol, de XX/Pro 50%.

 

5) Kan ik Eneloop gebruiken in DECT telefoons? (draadloze telefoons)

Ja dat kan, maar in veel gevallen wordt de telefoon continue opgeladen als deze op het basisstation staat. Zet deze er bij voorkeur dus niet te veel op. Dit continue laden zorgt voor slijtage. Afhankelijk van het model kan het zijn dat ze al na een half jaar niet meer te gebruiken zijn (meestal duurt het langer). De Eneloop lite zijn beter geschikt voor DECT telefoons, de capaciteit is lager maar ze kunnen wel beter tegen continue laden. XX/Pro zou ik er niet voor gebruiken, ze slijten sneller dan de normale Eneloop (zie ook vraag 3)

 

Powerex C9000, La Crosse en Technoline laders

 

6) Wat is de beste laadstroom? Ik heb gelezen dat snelladers niet goed zijn?

Je hebt snel en supersnel. Op het internet raad men verschillende dingen aan als optimale laadstroom, van 0.1C tot 1C. Voor een AA komt dit op 200-2700 mA en voor een AAA 80-900 mA afhankelijk van de capaciteit. Ergens in het midden is altijd goed, dus 1000 mA voor een AA en 300 mA voor een AAA. Bij enige haast kan je altijd een hogere snelheid selecteren natuurlijk. Bij een hoge laadstroom (boven de 1C) zullen ze iets sneller slijten en raken ze iets minder goed vol.

 

7) Welke is beter? Powerex C9000 of Technoline BC1000?

 

Dit is erg persoonijk. De C9000 is nauwkeuriger, en heeft een goed programma om oude batterijen weer tot leven te wekken. De BC1000 is kleiner. Ook vinden veel mensen de C9000 onhandig in gebruik, je moet namelijk per batterij het programma instellen. Als je niks instelt gaat de C900 standaard laden op 1000ma, dit is goed voor AA batterijen, maar voor AAA's is dat veel. Dus het beste is om dat naar beneden bij te stellen (300 ma bijvoorbeeld). De C9000 heeft een groot en duidelijk verlicht LCD scherm. De verlichting kan niet uit.

 

8) Hoe vaak moet ik een refresh/break in doen?

Na een refresh of break in doen batterijen het weer iets beter. Maar dit effect is tijdelijk en op de langere termijn geeft het alleen maar slijtage. Wij raden aan het af en toe te doen, dus na 25 keer laden of na een paar maanden.

 

9) (Powerex C9000) Moet ik een break-in doen?

De handleiding raad dit aan bij nieuwe batterijen, maar voor Eneloop is dit niet nodig.

 

10) Kan ik echt oude batterijen weer tot leven krijgen?

Met de break-in functie van de Powerex C9000 kunnen oude batterijen werkelijk weer beter gaan functioneren. We krijgen af en toe mensen die blij mailen dat ze hun oude collectie batterijen die slecht werken weer kunnen gebruiken. Met de refresh optie van deze en andere intelligente laders kunnen ze ook weer opgepept worden, maar het effect is kleiner. LET OP: De C9000 is erg kritisch, slechte AA en matige/slechte AAA batterijen wil de lader vaak niet opladen! Een C9000 lader kopen om een paar oude batterijen op te lappen heeft niet altijd zin, soms wil de lader ze niet laden en ze zullen nooit zo goed gaan presteren als toen ze nieuw waren, laat staan zo goed als een setje Eneloop. Een paar setjes Eneloop is goedkoper dan een C9000 dus vaak een betere investering. En Eneloop zijn bijna niet kapot te krijgen (alleen in DECT telefoons, zie vraag XX TODO)

 

li-ion accu's

11) Protected? Niet protected?
Protected li-ion accu's hebben een stukje electronica (PCB) aan de - kant van de batterij. Dit beschermt de batterij tegen overladen, diepontladen en kortsluiting. Diepontladen (beneden de 2.5V) schaadt de batterij, overladen en kortsluiting kunnen zelfs tot ontploffingen leiden. Bij gebruik in zaklampen raden we enkel accu's aan met protectie circuit. Elektronische sigaretten gebruiken veel stroom, in de meeste gevallen zal een circuit dan ingrijpen omdat die het ziet als kortsluiting. Daarom dat IMR batterijen daar beter geschikt voor zijn, zie ook hieronder.

12) NCR en IMR?
NCR en IMR zijn beide types binnen de groep van li-ion batterijen. IMR batterijen hebben over het algemeen een lagere capaciteit (gaan minder lang mee) maar zijn van nature iets beter bestand tegen kortsluiting, en kunnen ook beter hogere stromen aan. Daarom dat IMR batterijen

 

13) Welke lader raden jullie aan voor AA/AAA batterijen?

Elke lader die AA kan laden, kan ook AAA laden. We hebben geavanceerde laders zoals de Powerex C9000 maar voor mensen die geen dozijnen batterijen hebben is dat niet de moeite waard. Maar wel leuk.

Voor simpel gebruik is de Sany MQR06 lader een prima lader. Klein, niet duur, erg betrouwbaar.

 

We hebben ook laders die meer dan 4 batterijen kunnen laden: Powerex C800S (8 stuks, laadt met max 1000 ma), Powerex C801D ( 8 stuks, laadt met maximaal 2000ma), Tensai TI-800L (8 stuks, laadt met maximaal 400ma, goedkoper dan de eerste 2), Tensai TI-1200L en TI-1600L (12 respecievelijk 16 stuks, laadt ook met 400 ma)

 

TODO 9V. En wat hebben we nog meer?

 

14) Welke laders raden jullie aan voor li-ion batterijen?

De beste standaardladers zijn in onze ogen de nitecore i2 en i4. De i2 kan 2 batterijen tegelijk laden, de i4 4 stuks en is iets sneller, de i2 kan 2 batterijen met 500ma laden, de i4 kan 1 of 2 batterijen met 750ma laden en 3 of 4 batterijen met 375ma. De XTAR laders zijn ook populair maar een stuk duurder. De XTAR WP2H is het vermelden waard: Deze kan laden met een laadstroom tot 1000ma, en heeft ook een USB uitgang: de lader kan telefoons opladen en kan de stroom halen uit batterijen! Ook hebben we de Opus BT-C3100 lader. Dit is een geavanceerde lader voor zowel li-ion als NiMh. Met deze lader is het mogelijk om de capaciteit van een batterij te bepalen.

 

laatst)waarom zijn jullie zo goedkoop? Verkopen jullie geen namaak?

 

Ja die vraag krijgen we wel eens. Elke verkoper heeft zijn eigen model. Wij richten ons op grote omzet met een lage marge. Het is niet dat een lage prijs beter is, er zijn voorbeelden van producten die opeens beter verkochten toen de verkoper ze duurder maakte! Duracell heeft de consument ingeprent dat goede batterijen duur moeten zijn. Met een scherpe prijsstelling lopen we dus klanten mis die het niet vertrouwen, maar we krijgen wel veel klanten via mond-tot-mond reclame. Sommige mensen willen gewoon meer betalen (zie bv DEZE TODO MAAK 2 LINK / poplemen 18650b post en jewee) Oftewel samengevat: een goedkoper en dure zaak met precies hetzelfde aanbod en service kunnen prima naast elkaar bestaan, elk met zijn eigen klanten. En als we namaak zouden verkopen zou dat op internet wel te vinden zijn, zoek maar eens, er staan vele ervaringen op het internet.....